Fit
Subota 25. April 2009.
Dom Omladine (Long Play)

26. april 2009.

 
 

Recenzija koncerta grupe Fit i intervju sa Mirom Teševićem i ostalim članovima benda

 
 

Prošlih nekoliko dana bili smo svedoci dva odlična koncerta riječkih grupa.

Prvo su LET 3 održali nezaboravan koncert  23.04.2009. u Domu Omladine (nažalost nisam bio prisutan!) u svom prepoznatljivom kontroverzno-zajebantskom stilu.

Dva dana kasnije na istom mestu prisustvovali smo jednom od povratničkih koncerata grupe FIT, koja je žarila i palila Jugoslavijom krajem osamdesetih godina. Nijihova dva albuma Uz Rijeku i Daj mi ruku bili su predstavnici melodičnog ali čvrstog novog vala koji je dolazio sa riječke scene. Upravo je ta scena iznedrila mnogo dobrih bendova (Termiti, Xenia, Denis i Denis, Cacadou Look, Ogledala, Laufer, Paraf, Termiti, Mrtvi kanal, Grad).

FIT su bili i ostali jedan od riječkih najuspešnijih bendova tog vremena, a njihovi hitovi “Mačka”, ”Zaboravit ću sve” i obrada pesme grupe Blondie “Zvoni telefon” ostali su kao himne jedne generacije.

Devetog marta 1991.godine Fit su se spremali za dolazak u Beograd, no tadašnje demonstracije su ih omele u tom naumu. Kasnije dolazi tragičan scenario raspada Jugoslavije a nešto kasnije i raspad grupe. Muzički i kreativni duo grupe-Zorko Opačić (gitara, muzika) i Miro Tešević (bas, tekstiovi) otišli su u Holandiju i tamo se bavili raznim poslovima ali i muzikom svirajući ritam i bluz, snimajući I druge grupe…, ali i stvorivši projekt CYBERFIT koji je dugo radio u vodama elektronske muzike. Pevač Davor Lukas je ostao u Rijeci i uspešno se bavio ugostiteljstvom.

Posle silnih nagovaranja prijatelja i fanova grupe, tri ključna člana se nalaze i shvataju da bi mogli da održe jedan koncert u Rijeci, kao izraz zahvalnosti svojoj domaćoj publici i da obeleže dvadesetogodišnjicu izdavanja prvog albuma. Ovaj koncert je propratila neočekivana euforija-karte su bile rasprodate 10 dana unapred, čak je gradonačelnica Rijeke morala da interveniše!

Koncert je postigao veliki uspeh, pa je i snimljen  um Stereo dvorani u Rijeci u jesen 2008.godine. Agilni izdavač Dallas records ga je izdao pod nazivom FIT LIVE UZ RIJEKU.

Pošto su FIT bili jako popularni u Beogradu, dogovoren je i koncert u Beogradu u novembru 2008. godine u Studentskom Kulturnom Centru. Dva dana pre koncerta dolazi do promene upravljačke strukture SKC-a i koncert se otkazuje.

Zahvaljujući preduzimljivosti koncertne agencije Long Play iz Beograda, koncert se ponovo zakazuje, sada u Domu Omladine za 25.04.2009.

Toliko očekivanje što od beogradske publike, što od same grupe rezultovalo je eksplozivnim koncertom. Količina emocija koju je grupa, a posebno pevač Davor Lukas, isporučivala publici naišla je na euforičan prijem beograđana.

 

90 minuta koncerta prošli su kao u snu. Grupa je počela sa “Uz Rijeku”, a nastavila sa “U-je”, ”Vrisni”, ”Makni kosu sa očiju”, ”Kišno popodne”. Naravno najveću reakciju su izazvale “Mačka”(predivna akustična verzija), ”Zaboraviću sve” i “Zvoni telefon”, ali nisu zaostajale ni “R’n’r je kriv za sve”, ”Daj mi  ruku”, ”Bubanj” i ostale.

Na bis FIT su izveli električnu verziju “Mačke” i  ponovili “Zvoni telefon”.

Posle visokooktanskog koncerta sačekali smo članove grupe i uz intenzivni fotografski rad Nebojše Mićkovića postavili neka pitanja. 

Dobre Vibracije: Koncert je bio izvanredan . Najavili ste i novi album!

Davor Lukas: Imamo šest novih pjesama bez tekstova. Radimo na tekstovima. Imamo četiri gotove. Imamo moj studio na brodu u Rijeci. Trebamo početi snimati početkom sedmog mjeseca, tako da bi mogli očekivati album na jesen.

DV: Nije bilo lako izdržati na koncertu. Rekao si da ćeš za sledeći morati ići u teretanu.

DL: Da baš sam bio crko na koncertu, ali isplatilo se.

DV: Zorko,molim te potpiši mi se na album. E,hvala lijepa! Svi smo uživali u koncertu!

Miro Tešević: E,našao si se na listi? Jesi? Dobro! E kad smo došli u Beograd pa vidili one zgrade bombardirane! Vau! Znaš trebali smo doći 91-ve godine. Onda mi javljaju biće “neke” demonstracije.

DV. Kod nas je bilo jako teško!

MT: Joj, sve znam. Sve sam pratio preko televizije, CNN-a i ostalih stanica, bili smo on-line svo vrijeme sa cijelom ekipom.

E sada (ove godine) mi dolazimo do granice, ponijeli smo sve papire za instrumente i ostalo. Kad oni tamo nama izvolite, čuješ izvolite: A ranije tu uopće nije bilo granice. I kad smo došli na Novi Beograd, bio je lijep dan, piči sunce, a kad sam vidio one zgrade bombardirane, znaš skroz se izgubiš. Strašno! Prošla decenija……..

Znaš došlo je do raspada benda, mi u Holandiji, porodice, djeca, vrijeme prolazi. Misliš science fiction je da se bend ponovo okupi. Ovo se ipak moralo desiti-kao da je čekalo da se desi. U Rijeci kad smo svirali, deset dana prije koncerta nije bilo karata. Čak je gradonačelnica intervenirala! Rekla je Baji (Davor Lukas): ”Kako nema dvije karte? Ma zatvoriću ti biznis!”.Mislili smo biće 400-500 ljudi, odsviraćemo prijateljima koncert i gotovo. Kad ono…

Nebojša Mićković: Jesi li čuo obradu Pop Cycle vaše pesme “Zaboraviću sve”?

MT: Ne nisam , Zorko je čuo i jako mu se sviđa.

DV: Album izlazi do kraja godine?

MT: Do kraja godine. Evo Zorko i ja radimo na njemu. Biće u novom fazonu. Nismo htjeli ništa od toga objavljivati ni svirati. Znaš, mislili smo da završimo sa starim materijalom. Sad ide novo.

DV: Možeš li da nam nagovestiš kakav će da bude novi materijal?

MT: Biće mnogo moderniji zvuk na novoj ploči, plus biće i klavira i violina. Neće biti baš kao Coldplay. Biće malo drukčiji, znaš.

DV: Produkcijski i muzički?

MT: DA,da! Jer ovo je bilo ogromna faza. Tu je bilo dvadeset godina. Nas dvojica smo puno radili. I morali smo nekako završiti s tim.

DV: Javićeš mi kako napredujete?

MT: Da,naravno!

Razgovarao i razgovor zabeležio:

Slobodan Vlaketić

Neumorno fotografisao:

Nebojša Mićković

 
 

koncerti

30. April - 02. Maj 2009.
Trentchtown Festival 09
Palić, Srbija

Subota 09. Maj 2009.
David Guetta

Beogradska Arena

Nedelja 24. Maj 2009.
Macy Gray

Beogradska Arena

Sreda 17. Jun 2009.
Slipknot:
All Hope Is Gone tour

Beogradska Arena

Petak 26. Jun 2009.
Simply Red:
Greatest Hits World tour

Kalemegdan, Beograd

 

iz mog ugla

Odabrana Kronologija
Riječkog Novog Vala

Prvi nastup Parafa na ledini između dvije kuće u Ulici Marka Oreškovića, gdje su svi članovi stanovali. Nenajavljena svirka Parafa u Parku Vladimira Nazora. Predstavnik vlasti sačekao je da nastup završi, a onda razjurio sudionike. Parafi su još dvaput zasvirali na plesnjacima u Osnovnoj školi Mateotti.

Bojan Mušćet

 

recenzije

Double Recenzija:

Fit
Uz Rijeku...Daj Mi Ruku
(PGP RTS Retrologija)
Live Uz Rijeku
(Dallas Records)

Povodom koncerta grupe FIT, održanog 25.04.2009. u Domu Omladine, trebamo se podsetiti na diskografska izdanja grupe.

Slobodan Vlaketić